„Vytiskli jsme si padesát zpěvníků a jdeme si společně zazpívat," přivítal zástupce Příbramského deníku starosta Obecnice Josef Karas před Obecním domem, z jehož oken svítilo světlo přímo do zpěvníků zhruba padesáti dětí i dospělých seřazených venku na zahradě.

Zpěv odstartovala knihovnice Kristýna Strmisková. „I když už se v Obecnici zpívaly koledy už loni, pro mne to byla premiéra," sdělila Deníku knihovnice a přiznala se, že Obecnické letos přihlásila do akce právě ona.

Po několika letech vyšlo počasí, alespoň v Obecnici, tak akorát, nepršelo ani nemrzlo. Přesto se účastníci mohli zahřát horkým čajem a k tomu si smlsnout jablečný závin.

Koledy zazněly také z Drtinovy galerie v Chotilsku, v podání dětí ze školy a školky, za doprovodu koncertního pěvce Jana Vernera, jeho hudebně zdatné manželky a místních hudebníků. „Bylo to moc krásné, užili jsme si to všichni," zhodnotil akci starosta Chotilska Jiří Šťástka ze své kanceláře, kam se po zpívání musel vrátit, aby prý dokončil důležitou práci.

Společné zpívání koled se stalo tradicí ve Vacíkově u kapličky, kde se o akci starají lidé ze spolku Brdy nad zlato. Tentokrát se svým zpěvem blýskly bývalé členky sboru Rolnička z Hvožďan.

Zpívání koled si nenechali ujít ani lidé v Hřiměždicích, kde hlavními zpěváky na návsi u kostela byli malí hasiči.

Projekt Česko zpívá koledy opět propojil tisíce lidí. Všude se zpívaly notoricky známé vánoční písně Nesem vám noviny, Narodil se Kristus Pán, Půjdem spolu do Betléma, Veselé vánoční hody, Pásli ovce Valaši. Na závěr si profesionální i naprosto nahodilé sbory zanotovaly zlidovělé Vánoce, Vánoce přicházejí.