V Kutné Hoře si zpívání pod svá křídla vzalo občanské sdružení Kutnohorsko.cz. „Zpívat bude na Palackého náměstí pod rozsvíceným vánočním stromem. Myslím si, že je to krásná adventní tradice a doufám, že se nás sejde co nejvíc," řekla za organizátory Hana Bendová.

Zpívat se bude také v Čáslavi na Žižkově náměstí. Tady se ale zpěváci sejdou již o hodinu dřív, tedy v 17 hodin, kdy nejprve zazpívá Pěvecký sbor střední pedagogické školy pod vedením Jany Vrňákové. „V rámci Česko zpívá koledy se sejdeme u sochy Jana Žižky před vánočním stromem," uvedla Irena Holíková z Městského úřadu v Čáslavi.

Ve zpívání koled nezůstanou pozadu ale ani menší obce na Kutnohorsku. V Dobrovítově se bude zpívat před místním obecním úřadem. „K dispozici bude i nějaké občerstvení, třeba v podobě horkého punče," řekl starosta obce Václav Zeman.

V Kácově se zpěváci koled sejdou přímo na zdejším náměstí. „Bereme to jako takovou společenskou vánoční akci. Takže určitě bude spousta cukroví na ochutnání a teplý svařáček," řekla starostka městyse Soňa Křenová.

Také v Holšicích půjde o adventní akci se vším všudy. „Jako obvykle se sejdeme u naší zvoničky. Ženy napečou něco sladkého, k pití bude svařáček a možná i punč," vyjmenoval starosta Petr Záruba. Podle něj budou ale pamatovat také na děti, pro které budou připraveny sladké odměny.

Ani v Hlízově nepůjde jen o „obyčejné" zpívání. Tady bude středeční zpívání koled spojeno s představením zcela nového betlému veřejnosti. Sraz všech bude v 17 hodin v parku „V Břízkách" před domem s chráněnými byty. Tam bude odhalen betlém, který vyráběl Hlízovský unikátní spolek společně s dětmi. Zároveň budou otevřeny stánky s upomínkovými předměty spolku Malíňačky, na zahřátí bude připraveno drobné občerstvení.

Přesně v 18 hodin se pak všichni pustí do zpívání koled. A aby šlo o tu pravou vánoční atmosféru, vyzvali organizátoři, aby si každý zpěvák donesl alespoň jeden zvoneček, se kterým bude v průběhu zpívání zvonit.

Česko zpívá koledy na KutnohorskuPokud chcete přihlásit do projektu Česko zpívá koledy svou obec či instituci, stále máte možnost. Můžete tak učinit formou přihlašovacího formuláře na internetové adrese www.ceskozpivakoledy.cz, nebo se můžete obrátit na redakci Kutnohorského deníku na telefonním čísle 327 512 654.