Berlínská esíčka

Tento recept ocení zejména ti, kdo rádi v předvánoční kuchyni experimentují a chtějí se blýsknout neobvykle vyhlížejícím cukrovím.

11.12.2017
SDÍLEJ:

Berlínská esíčkaFoto: Redakce

Seznam surovin:

  • mouka pšeničná hladká 240 gramů
  • mandle 160 gramů (drcené)
  • med 80 gramů
  • máslo 70 gramů
  • cukr 60 gramů
  • čokoláda 50 gramů (rozpuštěná)
  • pálenka 1 lžička ((např. višňovice))
  • skořice 1 lžička (mletá)
  • kypřící prášek do pečiva 1/2 lžičky
  • pomerančová kůra 1/2 lžičky (strouhaná)
  • muškátový květ (mletý, na špičku nože)
  • hřebíček (mletý, na špičku nože)
  • mouka pšeničná hladká (na vál)
  • vejce 1/2 kusu (na potření)
  • čokoládová poleva tmavá (na ozdobení)
  • cukr 2 lžíce (granulovaný, na ozdobení)

V míse smícháme mouku s práškem do pečiva, cukrem a mandlemi. V jiné míse rozmícháme změklé máslo s medem, pálenkou, nastrouhanou kůrou a kořením. Přisypeme moučnou směs a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a necháme v chladu alespoň 2 hodiny odležet.

Pak těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi na 2 mm, vykrojíme z něj formičkou asi 60 esíček a rozložíme je na plech vyložený papírem na pečení. Zbytek těsta propracujeme s rozpuštěnou čokoládou, vytvoříme z něj váleček o průměru asi 1,5 cm a nakrájíme ho na 60 koleček. Potřeme je zespodu rozšlehaným vejcem a každé přilepíme na jeden konec esíčka. Druhý konec esíček potřeme zbylým vejcem, posypeme cukrem a vše pečeme asi 12 minut při 170 °C.

Po vychladnutí ozdobíme kolečka na esíčkách čokoládovou polevou a necháme zaschnout.

Autor: Redakce

11.12.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

< Zpět na Vánoční speciál