Seznam surovin

  • linecké těsto 200 gramů
  • ořechy lískové 50 gramů (pražené)
  • cukr hnědý 50 gramů
  • čokoláda 20 gramů
  • rum 0,1 decilitru
  • vejce 1 kus (na potření)
  • mouka pšeničná hladká (na vál)
  • mandle (plátky, na ozdobení)

Na polevu:

  • cukr moučkový 4 lžíce
  • bílek 1/2 kusu
  • rum 1 lžička

Postup přípravy

Linecké těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 3 mm a vykrojíme z něj formičkou asi 25 slziček. Ze zbytků těsta utvoříme stejný počet maličkých kuliček, které nalepíme pomocí rozšlehaného vejce na špičky slziček. Z těsta, které ještě zbyde, utvoříme tenké dlouhé válečky – ocásky. Vše rozložíme na plech vyložený papírem na pečení, vložíme do trouby vyhřáté na 150 °C a upečeme dozlatova (ocásky hlídáme, aby se nepřipálily).

V misce smícháme oříšky s řepným cukrem, přilijeme rum a rozpuštěnou čokoládu a vypracujeme tuhé těsto, které necháme chvíli odstát. Pak z něj utvoříme váleček o průměru asi 2 cm a nakrájíme ho na špalíčky, z kterých vytvarujeme malé hruštičky. Přimáčkneme je na upečené slzičky a necháme v chladu ztuhnout.

Mezitím utřeme polevu z prosátého moučkového cukru, bílku a rumu. Ztuhlé cukroví potřeme polevou (kromě kuliček – čumáčků), každé myšce uděláme ouška z plátků mandlí a do širšího konce slzičky uděláme špejlí otvor, do kterého zasuneme upečený ocásek.