Seznam surovin

  • margarín 160 gramů (např. Flora s máslem)
  • česnek 13 stroužků
  • tymián 5 snítek (+ na ozdobu)
  • sýr Parmazán 50 gramů (nastrouhat)
  • olej olivový 1 lžička
  • sůl 3 špetky (dle chuti)
  • pepř mletý 1 špetka (dle chuti)
  • citron 1 kus (citronová šťáva dle chuti)

Postup přípravy

Troubu předehřejeme na 175 °C. Neoloupané stroužky česneku vložíme do zapékací mísy, zakápneme olejem a dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Obsah mísy protřepeme, aby se stroužky česneku obalily olejem a kořením, a pečlivě ji přikryjeme alobalem. V rozpálené troubě pečeme asi 45 minut, česnek by po této době měl být zcela měkký.
Necháme jej vychladnout, odstraníme slupky a jemně rozmačkáme vidličkou. V kuchyňském robotu zpracujeme Flora s máslem, parmezán a lístky tymiánu. Nakonec už jen vmícháme připravený česnek (snažíme se, aby v pomazánce zůstaly viditelné kousky). Na závěr už jen dochutíme čerstvě mletým pepřem a případně pár kapkami citronové šťávy. V případě potřeby jemně osolíme. Pomazánku podáváme s čerstvým rustikálním pečivem a dle chuti dozdobíme bylinkami.