Seznam surovin

  • mouka pšeničná hladká 330 gramů
  • máslo 220 gramů
  • ořechy 100 gramů (mleté)
  • čokoláda 70 gramů
  • žloutek 2 kusy
  • cukr vanilkový 2
  • sůl 1 špetka
  • zavařenina rybízová (na naplnění)
  • poleva (bílá, na ozdobení)

Postup přípravy

Čokoládu nakrájíme na kousky a rozpustíme ji v kovové misce ponořené do horké vodní lázně nebo v mikrovlnné troubě. Smícháme ji se změklým máslem, přidáme žloutky, vanilinový cukr, sůl a mleté oříšky a na závěr vmícháme mouku. Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do mikrotenové fólie a necháme asi 2 hodiny odležet v chladu.

Pak těsto rozdělíme na malé dílky, utvoříme z nich kuličky, rozložíme je na plech vyložený papírem na pečení a obráceným koncem vařečky do každé vytvoříme důlek. Kuličky vložíme do trouby vyhřáté na 180 – 200 °C a pečeme asi 8 minut.

Po upečení koláčky necháme vychladnout, pak je naplníme rybízovou marmeládou a podle chuti ještě přestříkáme rozehřátou bílou polevou.