Linecká jablíčka

Elegantně vyhlížející linecká jablíčka budou nejen chutnou specialitkou vánočního stolu, ale i jeho dekorací.

22.12.2017
SDÍLEJ:

Linecká jablíčkaFoto: Redakce

Seznam surovin

  • linecké těsto 500 gramů
  • kakao 2 lžíce
  • smetana na šlehání 1 lžíce
  • mouka pšeničná hladká (na vál)
  • kakao (na posypání)

Na náplň:

  • sušenky 200 gramů (Vlnky griliášové)
  • jablka 100 gramů (oloupaná, bez jádřinců)
  • čokoláda bílá 50 gramů
  • máslo 20 gramů
  • cukr 2 lžíce
  • strouhanka 2 lžíce

Postup přípravy

Kakao a smetanu zapracujeme do lineckého těsta a necháme ho odležet. Jablka nakrájíme na kousky a podusíme je s cukrem v kastrůlku do husta. Vlnky rozmixujeme na jemnou drť, nasypeme je do mísy, přidáme podušená jablka, rozpuštěnou bílou čokoládu a na závěr strouhanku orestovanou na másle. Vše dobře promícháme a hmotu necháme vychladnout. Pak ji rozdělíme na 20 kousků a vytvarujeme z nich kuličky.

Kousek lineckého těsta odložíme stranou na stopky a bubáky. Zbytek těsta rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 2 mm, nakrájíme ho na 20 čtverců, do každého zabalíme kuličku náplně a v ruce je vytvarujeme do tvaru jablíček. Z odloženého kousku těsta vytvarujeme 20 kuliček a párátkem je několikrát přimáčkneme na spodní části jablíček. Do každého uděláme špejlí otvor na stopku.

Jablíčka rozložíme na plech vyložený papírem na pečení, přidáme k nim stopky vytvarované ze zbytku odloženého těsta a pečeme asi 12 minut v troubě vyhřáté na 165 °C. Do horkých upečených jablíček zasuneme stopky, podle chuti jablíčka posypeme kakaem a necháme je vychladnout.

Autor: Redakce

22.12.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

< Zpět na Vánoční speciál