Madlenky

Madlenky patří ke klasikám nenáročným na suroviny a poslouží jako báječné pečivo k čaji.

9.12.2017
SDÍLEJ:

MadlenkyFoto: Redakce

Seznam surovin

  • máslo 125 gramů
  • mouka pšeničná hladká 125 gramů
  • mouka kukuřičná 1 lžíce (zarovnaná)
  • vejce 4 kusy
  • cukr krupice 125 gramů
  • vanilkové aroma 1 lžička

Postup přípravy

Máslo rozpustíme v kastrůlku a necháme vychladnout. Hladkou a kukuřičnou mouku nejméně dvakrát prosejeme.

Do velké žáruvzdorné mísy vyklepneme vejce, přidáme cukr a vanilkové aroma. Mísu postavíme na kastrůlek s mírně vroucí vodou a šleháme, dokud směs neztrojnásobí svůj objem a nezhoustne (musí dělat hustou stopu). Mísu odstavíme a směs šleháme ještě 2 minuty. Pak do ní rovnoměrně prosejeme obě připravené mouky a opatrně je do těsta vmícháme. Pak po straně mísy přilijeme máslo a zlehka ho vmícháme.

Těsto pomocí lžičky naplníme do vymazaných formiček (formičky stačí vymazat jen při první várce). Rozložíme je na plech, vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C a pečeme 10 – 12 minut. Upečené madlenky necháme chvilku prochladnout, pak je opatrně vyklopíme z formiček a necháme vychladnout.

Poznámka k receptu

Rozdělte si těsto na více částí, do jedné vmíchejte nadrobno nasekané sušené jahody, brusinky nebo kandované třeště. Do dajší můžete vmíchat prosáté kakao (pozor, madlenky se pak pečou o trošičku déle). Vynikající jsou i madlenky s čokoládou, kterou vmáčknete přímo do těsta ve formičkách. Můžete si udělat i madlenky mramorové pomocí trochy silného espressa, které nalijete na těsto, jen jednou promícháte a rozdělíte do formiček.

Autor: Redakce

9.12.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

< Zpět na Vánoční speciál

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY