Seznam surovin

  • mouka pšeničná hladká 125 gramů
  • tuk ztužený (100%) 125 gramů
  • mrkev 125 gramů (jemně nastrouhaná)
  • kypřící prášek do pečiva 1 špetka
  • mouka pšeničná hladká (na vál)
  • cukr moučkový 125 gramů (na obalení)
  • skořice (mletá (nebo vanilka) na ochucení)

Postup přípravy

Hladkou mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme nastrouhaný tuk a nastrouhanou mrkev a dobře propracujeme. Těsto zabalíme do fólie a uložíme na několik hodin (nebo i do druhého dne) v chladu.

Pak těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný 3 mm, nakrájíme ho na proužky a stočíme je do spirálek (nebo z něj můžeme vykrojit formičkou libovolné tvary). Kousky těsta rozložíme na plech vyložený papírem na pečení, vložíme do trouby vyhřáté na 185 °C a upečeme dozlatova.

Ještě teplé cukroví obalíme v moučkovém cukru ochuceném skořicí nebo vanilkou a necháme vychladnout.

Poznámka k receptu

Z mrkve si můžete připravit i nepečené šťavnaté kuličky. Budete potřebovat 300 g očištěné a jemně nastrouhané mrkve, 300 g oloupaných a jemně nastrouhaných jablek, 120 g drcených piškotů, 30 g medu a 20 g vanilkového nebo vanilinového cukru. Vše dobře promíchejte a z hmoty utvořte v dlaních malé kuličky. Obalte je ve strouhaném kokosu a nechte zaschnout.