Seznam surovin

  • čokoláda bílá 100 gramů
  • čokoláda hořká 100 gramů
  • ořechy lískové 50 gramů (mleté)
  • cukr 50 gramů
  • smetana 1 decilitr
  • máslo 10 gramů
  • čokoládová poleva tmavá 60 gramů (na potření)

Postup přípravy

V kastrůlku nasucho zvolna za stálého míchání opražíme mleté oříšky. Když začnou vonět, zalijeme je smetanou a pozvolna vaříme (asi 10 minut). Přecedíme je přes jemné sítko, do smetany přidáme cukr a zvolna ji svaříme asi na 0,5 dl.

Obě čokolády rozlámeme na kousky a každou zvlášť opatrně rozpustíme v kovové misce ponořené do horké vodní lázně nebo v mikrovlnné troubě. Do každé čokolády přimícháme polovinu svařené smetany a másla a vymícháme na hladký krém.

Vhodnou formu vyložíme dvojitě fólií a střídavě ve vrstvách do ní plníme obě čokoládové hmoty. Naplněnou formu vložíme do chladničky a nugát necháme asi 8 hodin ztuhnout. Pak ho vyjmeme z formy, horní plochu potřeme rozehřátou polevou a po ztuhnutí nugát nakrájíme.