Seznam surovin

  • mouka celozrnná 200 gramů
  • tuk 120 gramů
  • moučka kokosová 100 gramů
  • sorbit 50 gramů (sypký)
  • vejce 1 kus
  • jedlá soda 1 špetka
  • tuk 25 gramů (rozpuštěný na vymazání formiček)

Na krém:

  • sýr Ricotta 250 gramů
  • máslo 100 gramů
  • sorbit 45 gramů (sypký)
  • smetana na šlehání 2 lžíce
  • vanilkové aroma 4 kapky (nebo rumové)

Postup přípravy

Kousky změklého tuku utřeme do pěny za postupného přidávání sorbitu. Do pěny vešleháme vejce a vmícháme prosátou mouku promíchanou se sodou a kokosovou moučkou. Připravíme hladké těsto, které zabalíme do mikrotenové fólie a necháme v chladu hodinu rozležet.

Formičky na mušle vymažeme trochou tuku, do každé dáme kousek těsta a prsty ho dobře přitiskneme na dno a boky formičky tak, aby ve středu zůstala prohlubeň. Formičky rozložíme na plech a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C 7 - 8 minut. Horké mušle vyklopíme z formiček a necháme vychladnout (pokud je nebudeme plnit hned, uložíme je po vychladnutí na suchém chladném místě).

V míse vyšleháme kousky změklého másla se sorbitem. Vešleháme ricottu, přimícháme smetanu a pár kapek aroma, až vznikne hladký krém. Naplníme jím polovinu mušlí, které překryjeme zbylými mušlemi a mírně je přimáčkneme.