Seznam surovin

  • cukr krupice 135 gramů (jemný)
  • bílek 2 kusy
  • kakao (na posypání)

Na náplň:

  • čokoláda bílá 100 gramů
  • cukr 2 lžíce
  • žloutek 1 kus
  • smetana 1/3 decilitru
  • whisky 1/3 decilitru
  • máslo 10 gramů

Postup přípravy

Z bílků ušleháme pevný sníh, přimícháme cukr a šleháme dotuha. Sněhovou hmotu nastříkáme pomocí cukrářského sáčku do malých placiček na plech vyložený papírem na pečení, vložíme je do trouby vyhřáté na 100 °C a dáme péct (sušit). Když se začnou pusinky zvětšovat, snížíme teplotu asi na 80 °C a dále sušíme, dokud nejsou tuhé.

V kastrůlku za stálého míchání rozpustíme cukr na zlatavý karamel. Zalijeme ho asi 0,5 dl vody a necháme povařit. Karamel přelijeme do kovové misky a po zchladnutí do něj vmícháme žloutek. Misku ponoříme do horké vodní lázně a mícháme do zhoustnutí. V kastrůlku opatrně rozpustíme čokoládu se smetanou, odstavíme z ohně, přimícháme máslo a karamelový krém a vše vyšleháme dohladka. Na závěr přimícháme nechlazenou whisky a krém necháme zchladnout.

Pak ho naplníme do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou, nastříkáme na polovinu usušených pusinek a přilepíme na ně zbylé pusinky.