Seznam surovin

  • mouka pšeničná hladká 250 gramů
  • cukr krupice 120 gramů
  • sýr Ricotta 110 gramů
  • pistácie 70 gramů (vyloupané, nesolené)
  • máslo 90 gramů (změklé)
  • vejce 1 kus
  • cukr moučkový 50 gramů
  • jedlá soda 1/2 lžičky
  • sůl 1 špetka
  • mouka pšeničná hladká (na vál)
  • pistácie 2 lžíce (nastrouhané, extra zelené, na posypání)

Postup přípravy

V míse smícháme mouku, sodu, sůl a krupicový cukr, přidáme 60 g změklého másla a riccotu a vypracujeme hladké těsto. Čtvrtinu těsta oddělíme a vmícháme do ní nasekané pistácie, zbylé máslo a ušlehaný bílek s moučkovým cukrem.

Těsto bez pistácií rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 2 mm, vykrojíme z něj trojúhelníčky a rozložíme je na plech vyložený papírem na pečení.

Z pistáciového těsta utvoříme váleček, nakrájíme ho na plátky, každý zespodu potřeme žloutkem rozmíchaným s trochou vody a přimáčkneme na trojúhelníček druhého těsta. Trojhránky vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 10 minut. Pak trojhránky potřeme zbylým rozšlehaným žloutkem, posypeme zelenými pistáciemi a dopečeme při 150 °C dorůžova.