Seznam surovin

  • rozinky 250 gramů
  • mouka pšeničná hladká 250 gramů
  • cukr 250 gramů
  • ořechy vlašské 240 gramů
  • čokoláda hořká 200 gramů
  • vejce 4 kusy
  • cukr vanilkový 1 balíček
  • kypřící prášek do pečiva 1 balíček
  • sůl 1 špetka
  • citronová poleva

Postup přípravy

Rozinky a ořechy umeleme nebo po částech rozsekáme ve strojku na sekání. Vložíme je do mísy, přidáme polovinu cukru, mouku, vanilinový cukr a prášek do pečiva a promícháme. Pak přimícháme rozpuštěnou čokoládu a rozšlehané žloutky. Z bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh, přidáme k němu zbylý cukr a vyšleháme tuhý sníh, který na závěr zlehka vmícháme do těsta. Nalijeme ho na plech vyložený papírem na pečení a rozetřeme do vrstvy silné asi 2,5 cm. Těsto vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C a pečeme asi 20 minut.

Upečený plát po částečném zchladnutí stáhneme i s papírem na vál a ještě za tepla z něj vykrájíme formičkou měsíčky (pokud nechceme mít žádný odpad, nakrájíme plát na pravidelné tvary, například čtverečky nebo obdélníčky).

Půlky měsíčků potřeme citronovou polevou a necháme ji zaschnout.