Rumové koláčky

Lískové oříšky a vůně rumu jsou neodmyslitelnou součástí Vánoc. Obě ingredience jsou základem těchto křehkých koláčků.

11.12.2017
SDÍLEJ:

Rumové koláčkyFoto: Redakce

Seznam surovin

  • mouka pšeničná hladká 120 gramů
  • máslo 100 gramů
  • cukr moučkový 80 gramů
  • ořechy lískové 60 gramů (mleté)
  • mouka pšeničná hladká (na vál)
  • ořechy lískové 50 gramů (na ozdobení)

Na krém:

  • máslo 150 gramů
  • cukr moučkový 100 gramů
  • rum 2 lžíce

Na polevu:

  • cukr moučkový 250 gramů
  • rum 3 lžíce
  • voda 1 lžíce (horká)

Postup přípravy

Oříšky na ozdobení nasypeme do pánve a nasucho je opražíme na mírném ohni. Ještě horké je promneme v utěrce a slupky vyfoukáme.

Na vál nasypeme mouku, moučkový cukr a mleté oříšky, rozsekáme do nich máslo a rukama vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a necháme v chladu ztuhnout. Pak těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát (neměl by být příliš slabý) a vykrojíme z něj malá kolečka. Přeložíme je na suchý plech, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a upečeme dozlatova.

Autor: Redakce

11.12.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

< Zpět na Vánoční speciál