Seznam surovin

  • tuk ztužený (100%) 250 gramů
  • cukr 250 gramů
  • kakao 100 gramů

Na náplň:

  • cukr moučkový 150 gramů
  • ořechy 50 gramů (mleté)
  • piškoty 50 gramů (drcené, nebo celozrnné sušenky)
  • mléko 2 lžíce
  • rum 2 lžíce

Postup přípravy

Nejdříve připravíme náplň. Mleté ořechy smícháme s drcenými piškoty (sušenkami), moučkovým cukrem, rumem a mlékem, dobře propracujeme a necháme zakryté v míse odležet.

V kastrůlku rozpustíme ztužený tuk, přidáme cukr a kakao a vymícháme na hladký krém podobný čokoládě. Odstavíme ho z ohně a mícháme do částečného zchladnutí (krém ale nesmí ztuhnout).

Z odleželé náplně utvoříme malé kuličky (asi 30, stejný počet, jako je košíčků). Papírové košíčky naplníme do poloviny připraveným zchladlým krémem a do každého přidáme kuličku náplně. Zbylý krém naplníme do cukrářského sáčku a po částečném ztuhnutí ho nastříkáme do košíčků a necháme zcela ztuhnout.

Poznámka k receptu

Domácí čokoládový krém můžete nahradit cukrovinkou Ledové kaštany, které jen rozpustíte ve vodní lázni. Nebo použijte 250 g rozpuštěné čokolády na vaření smíchané se 125 g tuku. Na závěr můžete šohajky ještě ozdobit půlkou vlašského ořechu, lískovým oříškem nebo pro děti lentilkou.