Vánoční perníčky

Vůně perníkového koření linoucí se z kuchyně bývá jednou z prvních vlaštovek Vánoc. Perníčky můžeme připravit už měsíc dopředu - čím déle se rozleží, tím jsou lepší.

11.12.2017
SDÍLEJ:

Vánoční perníčkyFoto: Redakce

Seznam surovin

  • mouka pšeničná hladká 400 gramů
  • cukr moučkový 150 gramů
  • máslo 100 gramů
  • vejce 2 kusy
  • med 4 lžíce
  • kakao 1 lžíce
  • kypřící prášek do perníku 2 lžičky
  • koření do perníku 2 lžičky
  • mléko 2 lžíce (na potřeníí)

Na polevu:

  • cukr moučkový 150 gramů
  • bílek 1 kus
  • voda 1 lžíce (teplá)

Postup přípravy

Med a máslo zahříváme v misce ponořené do horké vodní lázně, až se rozpustí. Přisypeme cukr a vše promícháme. Do vychladlé hmoty vešleháme vejce, vmícháme mouku promíchanou s práškem do perníku, kakaem a kořením a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme přes noc rozležet v chladničce.

Část připraveného těsta odkrojíme a rozválíme ho mezi dvěma fóliemi na plát silný 4 mm. Vykrojíme z něj různé vánoční tvary přibližně stejné velikosti, rozložíme je na plech vyložený papírem na pečení, vložíme do trouby vyhřáté na 160 - 170 °C a pečeme 15 minut. Ihned po vytažení z trouby perníčky potřeme mlékem a uložíme je na chladném místě. Stejným způsobem zpracujeme i zbylé těsto.

Na polevu dvakrát prosejeme do misky moučkový cukr, přidáme bílek a za postupného přikapávání vody třeme vařečkou asi 10 minut, dokud hmota není hustá a hladká. Vždy část polevy přelijeme do igelitového sáčku, kterému opatrně odstřihneme malou špičku jednoho rohu, upečené perníčky polevou ozdobíme a necháme zaschnout. Perníčky můžeme zdobit polevou také pomocí tenkého štětečku.

Poznámka k receptu

Polevu míchejte opravdu ručně, aby měla správnou konzistenci. Teplou vodu můžete nahradit citronovou šťávou a hotovou polevu případně obarvit potravinářskými barvami.

Autor: Redakce

11.12.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Bankovnictví a finanční služby - Samostatná účetní 33 000 Kč

Samostatná účetní. Náplň práce: samostatné vedení účetnictví obchodní společnosti působící v oblasti kultury, zpracování DPH, zpracování roční účetní závěrky, mzdová agenda, komunikace s úřady.

Cestovní ruch a hotelnictví - Recepční v hotelu 30 000 Kč

Nabízíme práci recepční v malém hotelu v Praze. Klidná práce v klidném prostředí na denní směny. Práce obsahuje zajištění služeb pro hotelové hosty, zajištění odbavení při ubytování a odjezdu, vedení evidence v hotelovém systému.

Gastronomie - Runner, výpomoc 27 000 Kč

Restaurace Želivárna obsadí pozici runnera, směny dle domluvy, trhačky, dopolední, večerní, plat 27.000 Kč, práce na DPP, HPP, zavolejte, stavte se a dozvíte se více, případně zašlete kontakt na email a budme Vás kontaktovat, děkujeme.

Výroba - Výroba Zámečníci strojů 16 800 Kč

Zámečníci strojů Zámečník. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16800 kč. Volných pracovních míst: 6. Poznámka: Pracoviště: Nádražní č.p. 106, Litovel. Nástup možný ihned. Pracovní poměr na 1 rok (zkušební doba 3 měsíce), možnost prodloužení pracovního poměru., Hrubá mzda: 16.800 Kč + 20% prémie. 40 hod. (pondělí - pátek, 8hod./den). Pracovní doba: 6.00 - 14.30 včetně zákonné přestávky., Znalost čtení výrobních výkresů. Praxe v oboru 1 rok., Zam. výhody: Příspěvek na stravování., Kontakt je možný POUZE telefonicky v pracovní dny, 8.00 - 14.00 hod.. Pracoviště: Hopax s.r.o., Nádražní, č.p. 106, 784 01 Litovel. Informace: Josef Pavlík, +420 602 714 875.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

< Zpět na Vánoční speciál