Seznam surovin

  • mouka pšeničná hladká 400 gramů
  • cukr moučkový 150 gramů
  • máslo 100 gramů
  • vejce 2 kusy
  • med 4 lžíce
  • kakao 1 lžíce
  • kypřící prášek do perníku 2 lžičky
  • koření do perníku 2 lžičky
  • mléko 2 lžíce (na potřeníí)

Na polevu:

  • cukr moučkový 150 gramů
  • bílek 1 kus
  • voda 1 lžíce (teplá)

Postup přípravy

Med a máslo zahříváme v misce ponořené do horké vodní lázně, až se rozpustí. Přisypeme cukr a vše promícháme. Do vychladlé hmoty vešleháme vejce, vmícháme mouku promíchanou s práškem do perníku, kakaem a kořením a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme přes noc rozležet v chladničce.

Část připraveného těsta odkrojíme a rozválíme ho mezi dvěma fóliemi na plát silný 4 mm. Vykrojíme z něj různé vánoční tvary přibližně stejné velikosti, rozložíme je na plech vyložený papírem na pečení, vložíme do trouby vyhřáté na 160 - 170 °C a pečeme 15 minut. Ihned po vytažení z trouby perníčky potřeme mlékem a uložíme je na chladném místě. Stejným způsobem zpracujeme i zbylé těsto.

Na polevu dvakrát prosejeme do misky moučkový cukr, přidáme bílek a za postupného přikapávání vody třeme vařečkou asi 10 minut, dokud hmota není hustá a hladká. Vždy část polevy přelijeme do igelitového sáčku, kterému opatrně odstřihneme malou špičku jednoho rohu, upečené perníčky polevou ozdobíme a necháme zaschnout. Perníčky můžeme zdobit polevou také pomocí tenkého štětečku.

Poznámka k receptu

Polevu míchejte opravdu ručně, aby měla správnou konzistenci. Teplou vodu můžete nahradit citronovou šťávou a hotovou polevu případně obarvit potravinářskými barvami.