Včelí úly s ořechovým likérem

Také patříte k nadšeným fanouškům a ještě nadšenějším konzumentům včelích úlů? Představujeme vám jednu z jejich luxusních verzí.

8.12.2017
SDÍLEJ:

Včelí úly s ořechovým likéremFoto: Redakce

Seznam surovin

  • piškoty 180 gramů (kakaové, drcené)
  • cukr moučkový 120 gramů
  • máslo 60 gramů
  • čokoládová poleva tmavá 30 gramů (nebo hořká čokoláda, rozpuštěná)
  • kakao 20 gramů
  • rum 3 lžíce
  • mléko (podle potřeby)
  • cukr moučkový (na vysypání formiček)
  • piškoty 20 kusů (kakaové)
  • kakao (na posypání)

Na náplň:

  • máslo 80 gramů
  • cukr třtinový 50 gramů (tmavý)
  • žloutek 1 kus
  • likér 2 lžíce (ořechový)
  • mléko zahuštěné 1 lžíce (neslazené)

Postup přípravy

V míse smícháme rozdrcené piškoty s cukrem, kakaem, rumem a změklým máslem rozmíchaným s rozpuštěnou čokoládou. Podle potřeby po lžičkách přidáme mléko (hmota nesmí být příliš řídká) a těsto necháme chvíli rozležet.

Mezitím připravíme náplň. V malé kovové misce rozmícháme žloutek s cukrem a likérem. Misku ponoříme do horké vodní lázně a směs šleháme do zhoustnutí. Pak misku posadíme do mísy s ledovou vodou a dále mícháme, dokud směs nezchladne. Přišleháme máslo a kondenzované mléko a umícháme hladký krém.

Formičky na včelí úly (celkem asi 20, podle velikosti formiček) vysypeme moučkovým cukrem (u rozvíracích to můžeme zkusit bez cukru), do každé vmáčkneme kousek těsta a rukojetí vařečky do něj vymáčkneme důlek. Naplníme ho krémem (nejlépe pomocí cukrářského sáčku), uzavřeme piškotem a opatrně vyklepneme z formičky. Na závěr včelí úly posypeme kakaem.

Autor: Redakce

8.12.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

< Zpět na Vánoční speciál