Zasněžené karamelové kuličky

Kuličky obalené v kokosu mívá na sváteční tabuli snad každá rodina. Přinášíme tip na jejich karamelovou verzi.

12.12.2017
SDÍLEJ:

Zasněžené kuličkyFoto: Redakce

Seznam surovin

  • cukr moučkový 150 gramů
  • tuk ztužený (100%) 120 gramů
  • mléko zahuštěné sladké 1/2 plechovky (Salko)
  • kakao 35 gramů
  • cukr krupice 5 lžic
  • voda 5 lžic
  • kokos (strouhaný, na obalení)
  • olej (na pomaštění)

Postup přípravy

Nejdříve připravíme karamel. Na pánvi rozpustíme 5 lžic krupicového cukru s 5 lžícemi vody, za stálého míchání zahřejeme a cukr necháme zkaramelizovat. Nalijeme ho na plech vyložený pomaštěným tukem, necháme ztuhnout a pak karamel paličkou rozdrtíme na kousky.

Tuk vložíme do kovové misky, ponoříme ji do horké vodní lázně a tuk necháme rozpustit. Přidáme moučkový cukr a kakao, přilijeme slazené kondenzované mléko a rozdrcený karamel a důkladně promícháme.
Připravenou směs necháme vychladnout a pak ji uložíme na 24 hodin do chladničky, aby ztuhla a dobře se rozležela.

Ze ztuhlé karamelové hmoty oddělujeme lžičkou malé kousky, utvoříme z nich v dlaních kuličky a každou obalíme ve strouhaném kokosu.

Poznámka k receptu

Nasypte strouhaný kokos do mikrotenového sáčku a vložte do něj vždy několik kuliček. Lehkým potřásáním sáčkem se kuličky hezky rovnoměrně kokosem obalí a vám v kuchyni nezůstane nepořádek.

Autor: Redakce

12.12.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

< Zpět na Vánoční speciál