Vánoční dárky

Vítejte ve Vánoční soutěži Deník.cz
V soutěžním kalendáři na vás každý týden čekají zajímavé ceny od našich partnerů. Neváhejte a soutěžte celý týden ve všech soutěžních oknech, ať zvýšíte svou šanci na výhru.

Krásný advent vám přeje Deník.cz!

ESET

 

Běžně dnes domácnosti využívají k připojení router. Právě kvůli tomu, že je vstupní branou internetu do vašeho domova, můžeme router přirovnat ke vchodovým dveřím. Ty se vyplatí zamykat, aby vám čert v podobě hackera či jiného hosta nevlezl do domu. Klíč ke vchodovým dveřím přirovnejme k zabezpečení. Slabé zabezpečení, může ohrozit vaše soukromí i data. Domov si také nezamykáte na dozický klíč, ale složitější, cylindrický. Jak tedy nemít slabé zabezpečení. Poradíme vám, na co si dát pozor.

Připojení Wi-Fi využívá řada technologií, které většinou nechrání žádné další bezpečnostní vrstvy, například dětské chůvičky. Jsou to výborní pomocníci, ale jistě nechcete, aby se k záznamu vašemu miminka, dostali cizí lidé. Pokud máte slabé zabezpečení, může někdo třeba i omylem naladit váš signál.

Ačkoli většina z nás router vnímá nejspíš jako krabičku s anténkou, která vysílá Wi-Fi, je to ale poměrně sofistikované zařízení.  Ani pro nezkušené uživatele nemusí být složité zabezpečit router správně.

Router zajišťuje tok informací mezi vaším počítačem (nebo jiným zařízením) a internetovou stránkou, kterou čtete. Při špatném nastavení zabezpečení může šikovný útočník tok takových informací zneužít.

Jak si zabezpečit soukromí ve třech krocích?

  1. Nastavte si heslo
    Když si koupíte nový router, je na něm přednastavené heslo od výrobce. Výrobci používají zpravidla kombinaci uživatelského jména a hesla admin/admin. Ve webovém rozhraní nastavení si vytvořte vlastní, bezpečnější heslo. Pokud si nevíte rady, přečtěte si článek, jak si nastavit co nejbezpečnější heslo.
  2. Nastavte si vlastní Wi-Fi
    Po přihlášení do nastavení routeru si můžete nastavit vlastní Wi-Fi síť. Změňte především jméno vysílané Wi-Fi sítě, tzv. SSID, a heslo pro připojení. Většina routerů umí vysílat dvě Wi-Fi zároveň. Pokud je to možné, nastavte si dvě sítě – jednu Wi-Fi pro vás a druhou pro návštěvy. Vaše nejosobnější data tak budou obíhat v rámci jiné sítě, než ke které se připojují přátelé na návštěvě. Nezapomínejte čas od času hesla obměňovat. Někteří bezpečnostní experti doporučují i měnit název sítě.
    Nastavit lze také způsob šifrování. Dejte přednost variantě WPA2.
  3. Zkontrolujte si, kdo je připojený
    Antivirový program ESET Internet Security umí domácí síť monitorovat. Zobrazí vám tzv. lokální adresy a názvy zařízení, která jsou právě připojená. Můžete tak snadno zjistit, zda vám po Wi-Fi nesurfuje zvědavý soused nebo zda jsou všechna bezpečnostní nastavení v pořádku. Pokud ne, z programu se vše potřebné dovíte.

Chcete vyhrát roční licenci programu ESET Internet Security v ceně 1 490 Kč? Stačí zodpovědět správně otázku:

Zdroj: Youtube