1. Udělejte si plán

Dopředu si rozvrhněte, jaké druhy cukroví budete letos péct a v jakém množství. Pak si udělejte si podrobný seznam, které suroviny a kolik opravdu potřebujete nakoupit. 

2. Nepodléhejte akcím

Vyvarujte se impulzivním a na první pohled výhodným nákupům, kvůli kterým se vám doma zničehonic objeví třeba troje balení strouhaného kokosu, dvě lahve tuzemáku nebo kilo datlí. Nebudete aspoň v únoru řešit, co s tím.

3. Zapomeňte na exotiku

Pokud nejste zrovna zavilý kuchařský experimentátor nebo velký fanoušek zahraničních receptů, zapomeňte radši na skvostně znějící exotické druhy. V opačném případě vám doma nejspíš bude do dalšího roku přebývat láhev likéru Grand Marnier, anýz, kardamon, kandované ovoce, ale třeba i kokosové mléko. 

Expertka na balení dárků Radka Křivánková
Zabalte to! Krásně zabalený vánoční dárek potěší dvojnásob

4. Co má kdo rád?

Popřemýšlejte, jaké druhy půjdou u vás doma nejspíš na odbyt. Linecké? Pracny? Rohlíčky? Těch můžete upéct víc. Pokud ale už třetím rokem neúnavně stále dokola děláte likérové pralinky s datlemi a nikdo je nechce, ani letos se to nejspíš nezmění. 

5. Využijte zbytky

Na některý druh cukroví, jako je např. linecké, jsou třeba jen žloutky. Co tedy se zbylými bílky? Udělejte sněhové pusinky. Dopředu si naplánujte, jak podobné zbytky využít.

6. Nepovedené kousky

Zvlášť pracny bývají k vzteku, často se ne a ne z formiček vyklepnout. Ale i jiné cukroví je stejně potměšilé. Vám pak zbudou nejen oči pro pláč, ale i hromada drtě. Jak ji využít? Zkuste nějaký druh nepečeného cukroví, kam se dávají třeba piškoty. Více najdete na: www.konecplytvani.cz