Jak neplýtvat při pečení vánočního cukroví?
Možná to také znáte - v návalu euforie nakoupíme čtyři másla, tři kila mouky a kilo mandlí v domnění, že všechno při pečení zužitkujeme. V půlce nám ale dojdou síly, a tak ještě v únoru máme lednici a špajz plné surovin, které jsme nevyužili. Jak neplýtvat?
1. Udělejte si plán
Dopředu si rozvrhněte, jaké druhy cukroví budete letos péct a v jakém množství. Pak si udělejte si podrobný seznam, které suroviny a kolik opravdu potřebujete nakoupit.
2. Nepodléhejte akcím
Vyvarujte se impulzivním a na první pohled výhodným nákupům, kvůli kterým se vám doma zničehonic objeví třeba troje balení strouhaného kokosu, dvě lahve tuzemáku nebo kilo datlí. Nebudete aspoň v únoru řešit, co s tím.
3. Zapomeňte na exotiku
Pokud nejste zrovna zavilý kuchařský experimentátor nebo velký fanoušek zahraničních receptů, zapomeňte radši na skvostně znějící exotické druhy. V opačném případě vám doma nejspíš bude do dalšího roku přebývat láhev likéru Grand Marnier, anýz, kardamon, kandované ovoce, ale třeba i kokosové mléko.
4. Co má kdo rád?
Popřemýšlejte, jaké druhy půjdou u vás doma nejspíš na odbyt. Linecké? Pracny? Rohlíčky? Těch můžete upéct víc. Pokud ale už třetím rokem neúnavně stále dokola děláte likérové pralinky s datlemi a nikdo je nechce, ani letos se to nejspíš nezmění.
5. Využijte zbytky
Na některý druh cukroví, jako je např. linecké, jsou třeba jen žloutky. Co tedy se zbylými bílky? Udělejte sněhové pusinky. Dopředu si naplánujte, jak podobné zbytky využít.
6. Nepovedené kousky
Zvlášť pracny bývají k vzteku, často se ne a ne z formiček vyklepnout. Ale i jiné cukroví je stejně potměšilé. Vám pak zbudou nejen oči pro pláč, ale i hromada drtě. Jak ji využít? Zkuste nějaký druh nepečeného cukroví, kam se dávají třeba piškoty. Více najdete na: www.konecplytvani.cz