Strávit milé adventní odpoledne společně se svými dětmi přijdou lidé v Pečkách, v Tismicích, v Cerhenicích či v Třebovli. Kolín se v tomto roce do vypouštění balónků nezapojí. „Máme letos ve městě spoustu dalších adventních akcí," vysvětlila mluvčí kolínské radnice Iva Blümelová.

V roce 2015 se povedlo v celé zemi společně vypustit 87.923 balónků z 398 míst. Tím sice nebyl překonaný rekord v počtu balónků vypuštěných v jeden okamžik z roku 2014, ale letos se to třeba povede.

Tismice

V Tismicích vypouštění organizuje mateřská školka společně s obecním úřadem. Společnými silami se chtějí pokusit přispět k překonání rekordu v počtu vypuštěných balónků. Balónky i kartičky na přání dostanete ve školce. Přijďte raději s dostatečným předstihem, abyste si mohli v klidu napsat přání a zavěsit si ho na balónek.

„Po vypouštění balónků bude ještě možnost vyrobit si vánoční ozdoby," připomněla ředitelka školky Markéta Vedralová. Děti z mateřské školy budou tvořit společně s rodiči, starší děti a dospělí to jistě zvládnou sami. V 16.30 hodin si všichni společně rozsvítí před školkou stromeček. „Nakonec půjdeme ke kostelu přivítat anděla Vánoc," dodala ředitelka.

Cílem doprovodného programu je vytvořit delší společně strávené odpoledne plné hezké předvánoční atmosféry. Takže nezapomeňte - v pátek ve 14.40 hodin je sraz u Mateřské škole v Tismicích, s sebou si přineste lampiónek. A děti, vezměte s sebou i rodiče. Mají také svá přání.

Cerhenice

Letos poprvé se do vypouštění balónků Ježíškovi zapojí v Cerhenicích. I tam se akce ujala mateřská škola společně s městysem. „Balónky s přáníčkem od nás příchozí dostanou zdarma těsně před akcí. Máme připraveno 160 balónků," zve děti i dospělé ředitelka Anna Hrudková.

Sraz je na keltském hřišti, přijďte nejpozději v 14.50 hodin. Samotné vypuštění balónků se uskuteční v 15.15 hodin na pokyn z rádia. Rodiče dětí ze školky si je mohou vyzvednout před akcí nebo po předchozí domluvě přímo na ní.

„Jsem rád, že jsme se do akce zapojili, děkuji mateřské školce a všechny srdečně zvu. Přijďte zažít hezké odpoledne, těšíme se na vás," dodal starosta Marek Semerád.

Pečky

S dostatečným předstihem zvou děti i rodiče a prarodiče na přípravu přáníček také v Pečkách. „Přijďte už raději ve 14.30 hodin, abychom to všechno stihli," připomíná vedoucí pořádajícího kulturního střediska Věra Šuková.

Když se minulý rok všichni nahrnuli těsně po třetí hodině, tak než napsali všechna přáníčka, těžko už se stačilo zapojit se do společného vypouštění balónků v rámci celé země.

V parku naproti pečeckému kulturnímu středisku bude na příchozí čekat i soutěž pro děti, hezké vánoční písničky i nějaký ten taneček.

Třebovle

O zábavu při vypouštění balónků Ježíškovi bude postaráno také v Třebovle, kde akce začne ve 14.45 hodin na hřišti.