Uniformovaní příslušníci odboru prevence vybavení průkazem kontrolora se pochopitelně zajímají také o topeniště a spotřebiče všeho druhu: vařiče, trdelníky, grily, topidla…

Pokud je vše v pořádku, zústávají kotroloři usměvaví 

K těm obsluha musí mít i doklady prokazující jejich kontrolu, opravy i údržbu. Podle slov Adamcové ovšem kolegové kontrolují i další náležitosti. „Třeba to, zda jsou zřetelně označena čísla tísňového volání," připomněla.

Adamcová současně poznamenala, že pokud je vše v pořádku, zůstávají kontroloři milí a usměvaví. „Nejde přece o to udělovat pokuty, ale upozorňovat na nedostatky, abychom mohli mít všichni klidné a bezpečné svátky," konstatovala.

Požární bezpečnost na stáncích bývá mnohdy opomíjena 

Úsměvy jsou nyní potřebné o to víc, že mezi drobnými podnikateli aktuálně vládne napětí a někdy až podrážděnost kvůli zavádění elektronické evidence tržeb – kdy leckdo začne brunátnět a hovořit o buzeraci či likvidaci živnosti, jakmile zaslechne slovo kontrola.

Nelze ovšem přehlížet, že požární bezpečnost na stáncích bývá mnohdy opomíjena, což potvrzují každoroční zásahy pražských hasičů právě na vánočních trzích.

V minulých letech se stávali nehody 

Dodnes si leckdo vzpomene, jaký to byl hukot v roce 2009, kdy 30. listopadu odpoledne na náměstí Míru bouchl propan-butan ve stánku s trdelníky, načež shořely čtyři stánky a záchranáři odváželi do nemocnice tři lidi s popáleninami.

Rovněž 30. listopad, tentokrát v roce 2012, přinesl odpoledne obdobný malér ve stánku s občerstvením v ulici Na Příkopě, kde došlo k explozi při výměně plynové bomby. Záchranáři tehdy pomáhali muži a ženě s popáleninami. Vznikla i značná škoda, když požár poškodil také dvě nedaleko stojící auta.

Co se prověřuje:Množství a druhy přenosných hasicích přístrojů, jejich umístění;
Provozuschopnost hasicích přístrojů (doklady o kontrole provozuschopnosti, kontrolní štítek a plomba);
Zřetelné označení čísel tísňového volání;
Doklady prokazující kontrolu, opravy a údržbu spotřebičů instalovaných ve stánku.

Čtěte také: Začínají vánoční trhy. Máme se bát?