Koledy Nesem vám noviny, Půjdem spolu do betléma, Pásli ovce valaši, Narodil se Kristus Pán i méně známější Veselé vánoční hody zazněly i v šesti místech Kladenska. Zazpívat si je podle odhadu přišlo odhadem 900 lidí.

Kladno

Přibližně sto padesát dětí a dospělých dorazilo ke společnému zpívání do kladenského volnočasového střediska Labyrint, jež se k akci Česko zpívá koledy pravidelně připojuje. V zahradě střediska předzpívával přítomným pěvecký soubor MY ze 14. základní školy v Kladně. Pro návštěvníky byl přiipraven i doprovodný program.

Mohli se seznámit s činností kroužků Labyrintu, využít oblíbenou Nebeskou poštu, tedy zaslat jejím prostřednictvím vánoční přání Ježíškovi, nebo se posilnit horkým čajem a drobným občerstvením. Na improvizovaném jevišti zahrál na bubny Leonardo Teca, s příběhem o Lucii vystoupil dramatický kroužek střediska, své umění předvedly také děti z flétnového kroužku.

Unhošt

Před Kavárnu Slunce v Unhošti si přišlo zazpívat koledy přibližně sedm desítek lidí. O hudební doprovod na elektrické varhany se postaral nevidomý Vladimír Albrecht z Domova dobré vůle Slunce v Nouzově. Všechny přítomné děti si na závěr zapálily prskavky a dospělí si pochutnali na svařáku.

Lány

Stejně jako v předchozích letech se i letos zpívalo za doprovodu členů místního pěveckého sboru Chorus Laneum na náměstí v Lánech. "Dorazilo asi osmdesát lidí, hodně z nich bylo dětí. Panovala báječná atmosféra, podávalo se výborné občerstvení," popsala své dojmy účastnice akce Česko zpívá koledy Jana Jirásková z Tuchlovic.

Zlonice

Ve Zlonicích se začalo zpívat mezi kapkami deště, ani to však neodradilo téměř tři stovky zpěváků, kteří zavítali do zahrady Památníku Antonína Dvořáka. Nádavkem byl koncert žáků místní základní školy a křest zlonického betlému.

Slaný

Třetí základní škola ve Slaném se ke koledám připojuje od prvního ročníku. Na prostranství před školou v Rabasově ulici přišlo letos zpívat na 250 lidí. Kromě zpěváků nechyběli ani členové flétničkového sboru Foukáčci. Protože se akce těší velké oblibě, odstartovala už dvě hodiny před samotným zpíváním. Každý mohl zkusit šikovnost v dílničkách nebo si pochutnat na donutech, čaji, svařáku i klobásách.

Velvary

Před základní školou ve Velvarech, která se k akci Česko zpívá koledy připojila podruhé, se sešlo na sto sedmdesát školáků s rodiči i dalšími příbuznými a známými. Na snímku pěvecký sbor pod vedením Šárky Šebkové a Barbory Pavelkové.

Kladenský deník děkuje pekárnám La Lorraine za lahodné sladké čokoládové donuty, na kterých si v hojné míře pochutnali zpěváci na všech místech regionu, která se do akce Česko zpívá koledy zapojila.