Vánočka Marie Houdkové s velkým náskokem zvítězila nad dalšími třinácti přihlášenými. „Je to určitě spíš náhoda," zůstala autorka skromná. Sama prý ani neví, odkud vítězný recept má, peče ale podle něj už roky. „Do vánočky dávám ořechy, rozinky, citronovou kůru, anýz, muškátový oříšek a rum," usmála se seniorka. Bystřické soutěže se účastnila poprvé a nevylučuje, že se příští rok vrátí. „Když bude čas a chuť, tak proč ne. Já peču ráda, třeba i dorty," dodala Marie Houdková.

Soutěž o nejlepší bystřickou vánočku prožila už svůj sedmý ročník. U vánoček se tradičně hodnotil vzhled pečiva, jeho konzistence a chuť. Všechny nejdříve posoudila odborná porota a pak i laická, která se skládá z lidí, kteří postupně přicházejí do muzea a dávají vánočkám svoje hlasy podle jejich čísel. „Pro dva vítěze letošního ročníku za odbornou i laickou porotu byl hlavní cenou poukaz na živý vánoční stromeček. Dáváme ho každý rok, " řekla za pořadatele Jitka Cisárová z bystřického muzea. Na soutěži je podle ní krásné, že každá vánočka chutná jinak. „Každý je do ní zvyklý dávat jiné přísady, a tak se dá se říct, že každá je unikátní," dodala Cisárová

Počátek adventu lidé v Bystřici oslavili kulturním programem na Masarykově náměstí. V předvečer první adventní neděle je při Vánočním koledování čekalo vystoupení dětí bystřických škol a zájmových organizací, řemeslné dílny, Ježíškova pošta, výstava v městském muzeu a malý jarmark.