Tak to všechno si mohou odnést návštěvníci novopackých Vánočních trhů, které započaly včerejším ránem a skončí v pátek hodinu po obědě. Jejich pořadatelem je Střední škola gastronomie a služeb Nová Paka, která na trzích hostuje i své kolegy. 

Škola trhy pořádá už po sedmnácté a přesto se neokoukaly a lidé sem míří jak z města, tak okolí. Miroslava Jeriová přichází s kamarádkami každý rok. „Je to tu moc krásné, cukrářské výrobky jsou obdivuhodné."
Paní Jitka přiznává, že je to pro ni vánoční rituál a pohoda v duši. „Většinou si nakoupím perníčky a venku něco dobrého na zub, a pak tři dny nevaříme. Mají to tu velice chutné," pochvaluje si návštěvnice.

PROGRAM TRHŮ

Co v budově střední školy a venku na Masarykově náměstí uvidíte? Venku ve stáncích na vás čeká bohaté občerstvení od oblíbené dršťkové polévky, pro kterou si chodí lidé s bandaskami, po klobásy bílé i klasické, steaky, guláš, ovar, teplé nápoje. V obležení je tradičně pekařský stánek s nabídkou vánoček, rohlíků, čerstvého chleba a dalšího pečiva přímo ze zdejší pekařské dílny. Nabídku jídla zpestří sortiment vánoční výzdoby od kopidlenských zahradníků.

Mladé prodejce, zdejší studenty I. a III. ročníků, sužuje mrazivé počasí, přesto se do služby hlásí dobrovolně. „Ve stánku jsem podruhé, je tu opravdu zima, a tak se zahříváme hlavně čajem," říká zkřehlá Natálie Letošníková.

„Venku je největší poptávka po dršťkové, hitem jsou i kynuté knedlíky s borůvkovým dipem," hodnotí průběh mistrová Andrea Pastorová.

Uvnitř budovy nás letos čekají kouzelné Vánoce laděné do Ladovy stopy. České Vánoce k nám promlouvají z perníčků, vyrobených obrázků cukrářek, svícnů, stromečků. Prosté a nádherné.

Z tělocvičny vznikl opět kulturní stánek, kde se prezentují bubeníci z domu dětí a mládeže, talentové děti ze zdejší ZUŠ a bonbónkem vystoupení je pak módní přehlídka zdejších krejčových. Představují průřez své tvorby, oblečení v námořnickém stylu a na závěr skvostnou kolekci svatebních šatů.

V dalším patře školy se prezentují učební obory od cukrářů, pekařů, kuchařů po truhláře. Na zakázku tu vytvářejí vánoční výzdobu zahradníci, lidé tu mohou obdivovat šperky i nabídku knih.

V suterénu se skrývají poklady nejcennější. Cukráři zde prezentují své vítězné práce z nedávné světové olympiády v Erfurtu. Pozadu za nimi nezůstávají ani pekaři. A pak už nás kroky zavedly do „Švejkovny", kde si mohou návštěvníci posedět a občerstvit se.

„Nabízíme telecí řízek, kapra s bramborovým salátem, prejt i pohankové placičky s ovocným dipem a šlehačkou," předkládá nabídku vrchní kuchař Pavel Hruška, který s učni navařil na vánoční trhy také 800 litrů dršťkové polévky.

Vánoční trhy v Nové Pace jsou nejen přehlídkou umu mladých řemeslníků, ale především v příchozích navozují blížící se nejkrásnější svátky.

VŠICHNI SI ZAZPÍVÁME

A ve škole, přesněji před ní, se sejdeme také 14. prosince na akci Deníku Česko zpívá koledy. Sejdeme se v 17.45, kdy nás do té správné nálady naladí děti ze zdejší umělecké školy.

Po společném zpívání koled pak vystoupí pěvec Opery Národního divadla Aleš Hendrych v doprovodu Moniky Chmelařové. Pro děti bude připraven horký čaj, pro dospělé svařené víno, které věnovala restaurace Novopacké sklepy Davida Horáčka. Těšíme se na vás!

Profesionální video Pavla Podobského naleznete ZDE:

Zdroj: Youtube