Na Štědrý den mohou Pražané vyrazit především za faunou a florou. Návštěva venkovních expozic a skleníku Fata Morgana v botanické zahradě bude zdarma. Otevřený bude od 09.00 do 14.00. Otevřená bude za běžné vstupné do 14.00 i trojská zoologická zahrada.

Otevřeno bude mít i Stanice přírodovědců 

Dny otevřených dveří chystá na Štědrý den i Boží hod i trojský útulek. Na 11.00 bude připravena ukázka práce služebních psů městské policie, od 12.00 do 15.00 pak prohlídky útulku, zookoutku a ustájení koní městské policie.

Otevřeno pro návštěvníky bude mít 24. prosince také Stanice přírodovědců pražského Domu dětí a mládeže na Smíchově. Připravuje pro ně prohlídky expozic a skleníku, místo vstupného mohou návštěvníci přinést krmení pro zvířátka.

Živý belém bude v Chvalském zámku

V barokních stájích Toulcova dvora v Praze-Hostivaři je i na Štědrý den otevřená výstava Betlémů z různých materiálů, lidé mohou přijít od 11.00 do 15.00. Výstava je otevřená už od čtvrtka 22. prosince po celé svátky od 13.00 do 17.00.

Živý betlém, tedy hranou scénu z narození Ježíše Krista, mohou lidé vidět na Štědrý den na nádvoří Chvalského zámku v Horních Počernicích od 14.00 do 16.00. Součástí budou živá zvířata, ve 14.00 a 15.00 je naplánovaný zpěv vánočních písní a koled. Otevřené budou i vánoční výstavy na zámku.

Chystají se koncerty 

O den později bude živý Betlém na Hradčanech u Lorety, od 15.00 a 16.00, o den později pak zezadu Týnského chrámu u Staroměstského náměstí. Divadlo Apropo až do loňského roku hrálo představení o narození Ježíše u Zlaté brány katedrály svatého Víta na Pražském hradě, principál divadla Filip Jan Zvolský ale  řekl, že ho přesunuly kvůli bezpečnostním kontrolám při vstupu do hradního areálu. Pražské arcibiskupství připravilo brožuru se seznamem míst, kde mohou návštěvníci od Štědrého dne vidět vystavené betlémy.

Chystají se také koncerty. Českou mši vánoční Jana Jakuba Ryby mohou lidé vyslechnout v kostele Nejsvětějšího srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad na Vinohradech ve čtvrtek 22. prosince od 19.30 a v neděli 25. prosince od 16.00. Rybova mše bude také po oba svátky vánoční večer v kostele U Salvátora na Starém Městě. 6. ledna bude koncert také na Staroměstském náměstí.

DPP připravil akci Nalaďte se v metru 

Na adventní koncert mohou lidé vyrazit v neděli 18. prosince například do pravoslavného chrámu svatých Cyrila a Metoděje v Resslově ulici v Praze 2. Koncert bude také na schodech kostela Nejsvětějšího srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad na Vinohradech a v galerii Portheimka na Smíchově. Podobné akce pořádá většina pražských radnic.

Hudbu mohou před Vánoci obyvatelé hledat i ve stanicích veřejné dopravy. Na 15. prosince pražský dopravní podnik připravil akci Nalaďte se v metru. V budově hlavního nádraží se bude 23. prosince zpívat Rybova mše vánoční.

Čtěte také: Minizoo v Praze a okolí se těší velké oblibě, mají punc domáckosti