Ryby mají žáci v Rakovníku každý týden nejen o Vánocích

Rakovník /FOTOGALERIE/ - Když se uprostřed školní jídelny 3. Základní školy v Rakovníku objeví velká káď s kapry, obležená dětmi, je jasné, že jsou Vánoce za dveřmi a že je tu další Kaprování. Při něm se jako vždy setkali rodiče, žáci i učitelé a zaměstnanci jídelny. A protože k Vánocům patří nejen ryba, na děti tu čekalo ještě vykrajování perníčků.

17.12.2016
SDÍLEJ:

Kaprování na 3. ZŠ v RakovníkuFoto: Deník/Šárka Hoblíková

Pustily se s chutí do díla, některé i s rodiči. Perníčky chutnaly výborně, kuchařky je totiž hned upekly v troubě.

A kuchařky pokaždé připraví něco dobrého a hlavně rybího. Letos si všichni pochutnávali na bílé mořské rybě talápii po mlynářsku, obalené v mouce s bylinkami, na lososových nugetech, kuřecích řízcích, na chlebíčcích s bramborovým nebo lososovým salátem. Jako moučník se podával čokoládový muffin s kokosem a jogurtová mistička.

„Jídla jsme vybírali podle toho, co mají děti rády," vysvětlovala vedoucí kuchyně Jana Michálková. A ryby se na trojce opravdu jí. Děti je dostávají během roku pravidelně každý týden nebo ob týden. „Nejraději ji mají klasicky obalenou, ale pochutnají si i na rybě zapečené se zeleninou, nebo jen na másle a bylinkách," popisovala Jana Michálková.

Ryba na talíři není nic špatného

Malí strávníci si sice museli na ryby zkraje trochu zvykat, ale jejich obliba stoupá. Zjišťují, že ryba na talíři není nic špatného. Chodí si i přidávat. Naposledy ochutnali kapří karbanátky. Byly výborné, bez kostí.

Kromě ryb jídelna nabízí i další zdravé potraviny. Například se děti naučily jíst kuskus, už se neptají, co to je. Dostávají ho jako hlavní jídlo i jako přílohu. Ani luštěniny tady nejsou tabu. Kuchařky je připravují jako směsi. „Jídlo z jedné luštěniny, například hrachová kaše, už je pomalu přežitek. Ale když se luštěniny namíchají do směsi, přidá se k nim zelenina a vypadá to úplně jinak, děti je sní dobře," uváděla Michálková.

Kuchařky jdou na děti zkrátka oklikou a dokážou například luštěniny „schovat" i do polévky z vývaru. Děti většinou dobře jí jídla, na která jsou zvyklé už z domova. „Ale nejhorší je, že doma se už skoro nevaří. My pak musíme na některá jídla děti horko těžko zvykat," uzavřela Michálková.

Autor: Šárka Hoblíková

17.12.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Stavebnictví - Stavebnictví Zedník 14 000 Kč Zedníci (kromě zedníků ohnivzdorného zdiva). Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14000 kč, mzda max. 15000 kč. Volných pracovních míst: 10. Poznámka: ZZ - pracoviště Ostrava, - práce ve výškách, zateplování fasád, práce se skelnou vatou, Kontakt telefonicky 9-15h nebo osobně každou středu 8-11h na ul. Serafinova 359/6, Ostrava. Pracoviště: Serafinova, a.s., Serafinova, č.p. 359, 719 00 Ostrava 19. Informace: Vasyl Chonka, +420 770 687 772. Doprava a logistika - Řidič sk.B 21 000 Kč Přijmeme řidiče sk. B, vhodné i pro aktivní důchodce. Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství - Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství 24 500 Kč Zootechnici zootechnik pro chov prasat. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 24500 kč, mzda max. 25500 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: kladný vztah ke zvířatům, flexibilita, samostatnost, pečlivost, manuální zručnost, výhodou praxe v zemědělství a zkušenosti se zootechnickou praxí, Osobní kontakt možný po předchozí tel. domluvě.. Pracoviště: Provem a.s. havlíčkův brod, 580 01 Havlíčkův Brod 1. Informace: Zdeněk Pazderka, +420 734 201 455. Gastronomie - Číšník/servírka 35 000 Kč Zavedený restaurant v Praze 6 přijme číšníka/servírku se zájmem o obor. Krátký/dlouhý týden se zavřenou nedělí, mladý kolektiv. Požadujeme znalost minimálně anglického jazyka, příjemný vzhled, slušné chování a vystupování, dlouhá praxe není nutná, vynahradí ji 100% nasazení. Nabízíme zajímavé platové ohodnocení. Argument restaurant, Bubenečská, Praha 6 - metro Hradčanská.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

< Zpět na Vánoční speciál

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY