Plných 35 let rostl na zahradě Stanislava Bittnara smrk, který od středečního dopoledne stojí před polickou radnicí.

„Sám jsem ho sázel v roce 1981. Chlapi to počítali podle letokruhů na pařezu a taky jim vyšlo stáří 35 let," díval se Stanislav Bittnar jak se vzrostlý smrk uvázaný na rameni jeřábu vznáší nad jeho zahradou. „Sázel jsem ho jen tak, pro ozdobu. Bylo by škoda ho použít na otop," říká muž, který se do Police nad Metují přiženil z Machova.

Jak smrk ale narůstal, bylo s ním bylo víc práce. „Když je člověk starší, už mu spíš trochu vadí. Při sekání zahrady se pletou větve a tak," dodává.

Stanislav Bittnar nabízel smrk městu už před třemi lety, ale to se jim zdál ještě příliš mladý. „Letos už ale dozrál k tomu, aby zdobil náměstí," dívá se, jak jeřábník umísťuje pokácený strom na podvalník. „A za rok možná půjde i tenhle druhý," pokynul hlavou k dalšímu smrku, který roste v rohu zahrady.

SUNDAL BUDKU A NECHAL HO POKÁCET

Necítil při kácení stromu nostalgii? „Nooo… Vyfotil jsem si ho," odpovídá s úsměvem muž, který skoro celý život pracoval jako instalatér v někdejším Okresním stavebním podniku v Náchodě „Ale ještě před tím, než ho začali kácet jsem z něj sundal ptačí budku."

VĚTVE ZAPLNILI CELOU ULICI 17. LISTOPADU

Položený a uvázaný strom se pak vydal na zhruba 900 metrů dlouhou cestu směrem na Masarykovo náměstí. Mohutné větvoví zaplnilo celou ulici 17. listopadu po níž strom několik minut pomalu cestoval.

Na náměstí se opět ujal hlavní role jeřábník Zdeněk Řehák, a vánoční strom se opět vznášel ve vzduchu.

„V první řadě musím dodržovat všechny bezpečnostní předpisy," odpovídá s úsměvem jeřábník Zdeněk Řehák na dotaz, co všechno musí při takovéto akci řešit, a hned zmiňuje záludnosti, na něž si musí dávat při manipulování se stromem pozor. „Každý strom je nepravidelný. Není to běžné geometricky pravidelné břemeno," vysvětluje pozorujíc dění okolo zavěšeného kmenu. „Jak to Staníku vypadá?" zeptá se muže s motorovou pilou, který musí seříznout kmen do potřebného průměru, jenž se napasuje do otvoru v zemi. „Šlo by to o 4O cenťáků spustit níž?" žádá. „Jasně, že šlo," reaguje jeřábník a vyhovuje přání.

OŘEZAT, VYSTŘEDIT, USADIT… A ROZSVÍTIT

Visící strom klesne a několik lehkých ořezů kolem dokola upravuje kmen na požadovanou velikost. Ta se pro jistotu ověří šablonou, v níž je otvor o průměru 35,5 centimetrů. Teď už jen vystředit a usadit. „Tak jak – je to dobrý," ptá se trojice přihlížejících. „Víc tam," ukazuje jeden z mužů směrem k drogérii na spodní straně náměstí. „Anebo někam," vtipkuje.
Konečně stojí. Teď bude už jen čekat na slavnostní rozsvícení. K tomu dojde poslední listopadovou neděli při tradičním setkání na polickém náměstí.

Jiří Řezník