„Před řadou let mě s myšlenkou udělat zde večer před Štědrým dnem koncert oslovili moji dlouholetí přátelé a kamarádi. Moc jsme si to už tenkrát užili včetně báječného pokoncertního posezení a poklábosení při večeři. Je to každoročně i krásná tečka za mojí vánoční koncertní „šňůrou", která vždy začíná prvním adventem. Setkávání milých a přátelsky naladěných lidí na koncertech mě obzvlášť v této době nesmírně naplňuje," vyznal se Jaroslav Svěcený.

Postupně se s tímto houslovým virtuosem představila v Rožmitálu řada známých interpretů z oblasti klasické hudby. Například cembalistka Jitka Navrátilová, kytarista Miloslav Klaus, Jaroslavova dcera Julie nebo právě Václav Mácha. „Považuji ho za špičkového klavíristu a je jedním z nejlepších žáků geniálního Ivana Moravce," poznamenal Jaroslav Svěcený.

Repertoár tohoto výjimečného koncertu obsahuje každoročně vybrané skladby z klasického repertoáru a na závěr nemohou chybět koledy, které si všichni společně rádi zahrají a zazpívají. „Na letošek jsem opět připravil malé dramaturgické překvapení, ale to teď nemohu prozrazovat. S Vaškem Máchou je radost hrát cokoli, je to skvělý klavírista a výborný člověk, se kterým nesmírně ráda spolupracuje na svých koncertech i moje dcera," vysvětlil houslista.

„Rybovka" s různými orchestříky

Rožmitál je neodmyslitelně spojen s Jakubem Janem Rybou, kterého houslový virtuóz považuje za jeden ze symbolů českých Vánoc. „Jako student jsem si často chodil zahrát „Rybovku" s různými orchestříky. Když koncertuji v zahraničí, vozím ji často mým tamním přátelům jako vánoční dárek. Jsem mile překvapen, že ji i v cizině řada lidí zná," řekl Svěcený.

Koncert se každoročně koná 23. prosince. Jak tedy stíhá Jaroslav Svěcený přípravy na Štědrý den a podílí se vůbec na nich? „Mám pocit, že se na přípravách podílím především tím, že příliš nezacláním," směje se houslista. „Ne, teď vážně, dárečky kupuji 23. prosince dopoledne před odjezdem do Rožmitálu a jinak se snažím být mezi adventními koncerty alespoň trochu nápomocný," dodává Svěcený, který by rád všem čtenářům Příbramského deníku popřál hezké a klidné svátky vánoční.

Karel Souček