V letošním roce proběhla tato celoněmecká akce v Neumarktu v Horní Falci, kam zavítalo více jak 2000 králů z celého Německa. Koledníci se sešli v místní Jura-Halle, kde je přivítali i tři biskupové (Gregor Maria Hanke z Eichstättu, Rudolf Voderholzer z Řezna a Stefan Oster z Pasova).

„Sami jsme byli překvapeni, kolik nás přijelo do tohoto města a jsme rádi, že jsme mohli podpořit tento charitativní projekt přímo v Německu," řekl Josef Hovorka, koordinátor česko-německého setkání. Tři králové z Příbrami už před koncem roku překročili hraniceZdroj: archiv Josefa Hovorky

V letošním roce je podpora směřována na sociální projekty v africké Keni. V této zemi je důležité využití a nakládání s vodou, které je nezbytné jak pro život, tak pro samotné přežití. Kvůli klimatickým změnám je voda stále cennější a cesta pro vodu delší. Malé děti musí každý den podstoupit několika kilometrovou cestu pro vodu, které je v této zemi vážný nedostatek.

Společnou akcí v Neumarktu ale česko-německé setkání nekončilo. V úterý navštívili mladí lidé z obou měst také Prahu, kde byli pozváni na státní návštěvu na Bavorském zastoupení.

„Hosty z Bavorského lesa a Příbrami přivítal Christoph Vickers, vedoucí Bavorského zastoupení, který studoval také v Čechách, a ocenil jejich angažovanost. Proto nemohlo chybět ani označení C+M+B na dveřích Bavorského zastoupení, které znamená požehnání do každého domu," popsal Josef Hovorka.

Díky česko-německé spolupráci se vydali také mladí z Bodenmais na procházku historickým centrem Prahy, kde byli středem pozornosti. Turisté obdivovali jejich krásné královské kostýmy a tak se společné fotografie dostanou také do Pákistánu, Koreje nebo Japonska.

„Jsou to právě takovéto akce a společné zážitky, kdy si každý může odnést něco více, než jen plnou kasičku peněz, ale i spoustu zážitků s kamarády a možnost pomoci, třeba i stejně starým dětem v Keni," řekl Josef Schlecht z Bodenmais.

„Sternsinger" nebo-li Tři králové v Německu pomáhají již od roku 1959. Z této sbírky se stala jedna z největších solidárních akcí, kdy děti pomáhají dětem. Každoročně se do ní zapojí více jako 300 tisíc dětí z celého Německa.