Učňovské vánoční cukroví jde doslova na dračku

/FOTOGALERIE/ Den po zapálení první svíce na adventním věnci míří v sedm hodin ráno budoucí cukráři do dílen v Klimkovicích a nastává frmol. Do půl třetí odpoledne se jich šestnáct střídá ve všech fázích přípravy dobrot, bez nichž si svátky dokáže představit jen málokterý český člověk.

3.12.2016
SDÍLEJ:

UČŇOVSKÝ FRMOL. Adventní čas znamená pro žáky a žákyně mnoho práce při přípravě spousty druhů cukroví.Foto: Deník/Radek Luksza

„Víš, že co se nepovede, to nepustíme do pece. Nejde jen o chuť, ale i o vzhled a váhu," upozorňuje učitelka odborného výcviku Marcela Plánková učnici Evu Michalovou. Té se totiž moc nedaří rukama válet úzké kousky těsta a dávat jim charakteristický tvar vanilkových rohlíčků. „Celý den nás ale nenechají dělat to samé," utěšuje se žákyně Střední školy prof. Zdeňka Matějčka z Ostravy-Poruby. Praxi má se spolužáky ze tříd PV3 a C2 na klimkovickém odloučeném pracovišti, které vzniklo před dvaceti lety.

Eliška Šimíčková zde působí celou tu dobu a odhaduje, že každé Vánoce znamenají okolo šesti set kilogramů cukroví. „Domácího! Tady se dělá přesně podle původních technologických postupů. Nepeče se ze sypkých směsí, těsta se poctivě míchají. Na rozdíl do velkých výroben nenahrazujeme máslo jinými tuky," podotýká technicko-hospodářská pracovnice.

Žákům a žákyním denně v průměru projde rukama asi půldruhého kilogramu vánočního čajového pečiva. Čajovek, jak mu tady říkají. Miroslav Záruba si dává záležet pod dohledem učitelky odborného výcviku Zuzany Bílkové nad zdobením krémových laskonek. Vedle dělají linecké cukroví (třené, marmeládové i čokoládové s alžírskou kávou), úly se směsí z vlašských ořechů, kokosové kuličky a kmeny, vaflové čtverečky, vanilkové rohlíčky, trubičky s likérovou náplní…

„Jednou se jim podařilo dát do krému sůl místo vanilkového cukru, výsledný výrobek proto nebyl sladký, nýbrž slaný," vzpomíná další učitelka odborného výcviku Jana Václavková.

O učňovské cukroví z Klimkovic je, jak upozorňuje, každopádně velký zájem. Žáci a žákyně odměňovaní místo výplaty známkami (kapesné mívají dvakrát do roka) pečou jak pro potřeby školy, tak jejího malého obchůdku a plní i zakázky zavedených klientů.

„Kilogram máme za 200 korun, což je pro lidi lákavá cena. Mnozí obětují peníze za jízdu autem či autobusem za naším cukrovím," tvrdí Jana Václavková s tím, že jednorázoví zákazníci mají většinou smůlu. Jednoduše se už na ně nedostane!

Dny otevřených dveří
V pondělí napečené cukroví má trvanlivost minimálně tři týdny, což je více než dostačující pro jeho upotřebení na Dny otevřených dveří Střední školy prof. Zdeňka Matějčka. Ty se uskuteční v pátek 9. prosince (v době od 8.30 do 17 hodin) a v sobotu 10. prosince (8.30 až 12) v sídle školy v ulici 17. listopadu 1123/70. Návštěvníky čeká nejen ochutnávka cukroví, získají především informace o nabízených studijních a učebních oborech.

Autor: Radek Luksza

3.12.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Doprava a logistika - Doprava a logistika Skladník 14 000 Kč

Skladníci, obsluha manipulačních vozíků. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Místo pracoviště:, - K Borovému 99, Jažlovice, Říčany, , Prvotní kontakt:, - tel.: 774 151 015. Pracoviště: Agentura bravex , organizační složka - jažlovice, K Borovému, č.p. 99, 251 01 Říčany u Prahy. Informace: Nataliya Chulan, +420 774 151 015.

Výroba - Výroba Mistr ve výrobě 20 000 Kč

Mistři a příbuzní pracovníci ve strojírenství MISTR -OVÁ STROJÍRENSKÉ VÝROBY - SVAŘOVNA. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 28000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: KO: Krybusová Daniela Ing., tel.: 553 872 176, e-mail: krybusova@ostroj.cz., SOU/SŠ vzdělání strojního zaměření, praktická zkušenost s vedením zaměstnanců ve strojírenské výrobě min. 3 roky podmínkou (nejlépe svářečů a zámečníků), znalost technologie výroby svarků, znalost čtení výkresové dokumentace, výborné komunikační, argumentační a organizační schopnosti, samostatnost., Pracoviště Opava, nástup ihned., Náplň práce: zadávání a kontrola plnění výrobních úkolů dle stanoveného plánu; vedení evidence pracovní směny, plánování směn; kontrola účelného využívání nástrojů a spotřeby režijních nákladů; - kontrola stavu výrobního zařízení; kontrola pracovní a technologické kázně; zajištění přeškolování zaměstnanců; odepisování operací, realizace inventarizace nedokončené výroby; evidence výkresů a materiálů; archivace postupů; zajištění odpoledního dozoru; - provádění svářečského dozoru; kontrola dodržování ZP, pracovního řádu a ostatních vnitřních směrnic; komunikace s ostatními útvary divize a společnosti.. Pracoviště: Ostroj a.s., Těšínská, č.p. 1586, 746 01 Opava 1. Informace: Daniela Krybusová, +420 553 872 176.

Gastronomie - Kuchař, kuchařka 28 000 Kč

Restaurace DiCarlo, K Hrnčířům 96, Praha 4 - Šeberov přijme kuchaře/kuchařku na krátký/dlouhý týden, možno i po vyučení - rádi zaučíme. Nástupní plat 28.000 Kč + prémie. Tel.: 244 402 954,

Řemeslné práce - Řemeslné práce Svářeč 20 000 Kč

Řezači plamenem zámečník - stehař. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 5. Poznámka: KO: Tůmová Lenka Ing., tel.: 553 872 173 - volejte PO - PÁ 8:00 - 14:00 hod., e-mail: tumova@ostroj.cz., Požadujeme: vyučen ve strojírenském oboru, znalost čtení technických výkresů podmínkou, platné svářečské oprávnění (CO2) podmínkou, platné paličské oprávnění výhodou, praxe s drážkováním svárů pro UT drážkovací elektrodou výhodou., Pracovní doba: ranní 6,00 -14,00 hod., odpolední 14,00 - 22,00 hod., noční 22,00 - 6,00 hod., pracoviště: Opava. , Náplň práce: provádí samostatné stehování a svařování dílců, provádí samostatné rýsování dílců pro opracování, provádí samostatné čtení a činnosti dle technické dokumentace, provádí pálení ručně a strojkem, provádí rovnání dílců plamenem a pod lisem.. Pracoviště: Ostroj a.s., Těšínská, č.p. 1586, 746 01 Opava 1. Informace: Lenka Tůmová, +420 553 872 173.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

< Zpět na Vánoční speciál