Strom na Lidickém náměstí se rozsvítí pomocí techniky videomappingu, což je kombinace laserů, světel, tématického videa a hudby. „Chystáme se vytvořit vánoční atmosféru s důrazem na dominanty Ústí nad Labem," uvedl Jaroslav Stuchlík, manažer firmy Smart Production, která se na přípravě celé show podílí.

Už jste někdy pracovali s tématem Vánoc a videomappingu?
Musím říct, že nikdy. Dělali jsme videomapping na různá témata, ale Vánoce, potažmo rozsvěcení stromečku, touto technologií ještě ne.
Pokud si vybavuji, tak v Česku jsem něco podobného neviděl ani u jiných firem. Jde o náročnou a ne úplně levnou technologii. Nepoužívá se tedy tak často a díky tomu je zážitek z ní ojedinělý. Věřím, že se bude všem líbit.

Takže v Ústí nad Labem bude česká premiéra vánočního videomappingu?
Asi ano, ale podotýkám, že nemám přesné informace, tak bych se nerad někoho dotkl.

Jak je realizace takového projektu náročná?
Náročná není ani tak samotná realizace jako příprava. Je třeba si místo detailně prohlédnout a popsat. Nasát atmosféru. Dále pak nafotit, natočit a rozkreslit. Neméně důležité je samozřejmě vymyslet téma, které bude korespondovat s charakterem akce a to pak výtvarně předpřipravit.

Jaké téma jste zvolili?
Jde vlastně o příběh, nakonec ten je asi nejdůležitější. Bylo potřeba propojit téma Vánoc s historií a pamětihodnostmi města.
Přestože Ústí nemá takovou pověst jako ostatní města, musím smeknout, že jeho okolí je nádherné a město samotné je velmi zajímavé. To vše máme na paměti, když show připravujeme.