Na třetí adventní neděli je připravena svátečně laděná komentovaná prohlídka výstavy Doba dřevěná, doba minulá, kde autor výstavy a soukromý sběratel Zdeněk Novák předvede práci s pilou, hoblíkem i šindelářským struhem. Ukáže, jak se vyráběly šindele, a odhalí, který nástroj se nazýval vlaštovka, kocour nebo macek.

Odkryje příběhy skrývající se za některými zdánlivě obyčejnými věcmi, které však svojí pamětí mohou být dnes již výjimečné. Prohlídka proběhne v neděli 11. prosince od 14 hodin a návštěvníci se při ní budou moci zahřát svařeným vínem či vánočním čajem a poslechnout si staré koledy.

Na poslední víkend před Štědrým dnem pak v muzeu proběhne Předvánoční tvoření. V sobotu 17. prosince se prostory muzea změní v tvořivou dílnu, která poradí, jak si vyrobit jednoduché a vkusné ozdoby z tradičního materiálu slámy, která je tradičním přírodním materiálem dotvářejícím svou zlatou barvou atmosféru Vánoc.

Tvořit se budou navlékané řetězy, jejichž výrobu zvládnout i menší děti. Akce bude probíhat od 10 do 12 a od 13 do 16 hodin. Na dílnu není třeba se přihlašovat, po dobu jejího trvání je možné se připojit kdykoliv.