Půjde o pivo tmavé, až sametově černé barvy. „V jeho vůni lze odhalit pražený sladový a řadu jiných ovocných tónů. Jde o volnou adaptaci slavkovského pivovaru na daný pivní styl. Jsou v něm zastoupené pražené tóny, ovocné estery a chmelová hořkost. Doznívání může působit jako sušší, pro někoho naopak sladké a hřející díky své alkoholové síle," popsal obchodní zástupce pivovaru Zdeněk Vlček.

Na začátku prosince se pak milovníci piva můžou těšit na další speciál, kterému se podle něj u nás zatím moc pivovarů nevěnovalo. „Jedná se o podkategorii Old Aleu a na britských ostrovech je označováno jako Winter Warmer. Je to poměrně opomíjené pivo, které nejen svým charakterem evokuje zimní období," přiblížil s tím, že do konce roku se můžou pivaři těšit ještě na jeden speciál. Medový. „Ten uvedeme na trh ve druhé polovině prosince," upřesnil obchodní zástupce.

Vánoční speciál už připravuje také majitel pivovaru v Topolanech Jan Michalík. Půjde o pivo z nakuřovaného ječného sladu z Německa. „Získá po něm uzenou chuť. Nejde o úplnou novinku, už jsem tento speciál vyráběl. Jelikož se setkal s velkým ohlasem zákazníků, rozhodl jsem se do jeho výroby pustit znovu. Jde o třináctistupňové spodně kvašené pivo," přiblížil Michalík.

BRNO A VÍDEŇ

Zákazníci z Vyškovska však můžou mít trochu problém speciál sehnat. K dostání bude pouze v pivovaru. „Přestože provozuji lokální minipivovar, dodávám pivo jen do Brna a Vídně," vysvětlil Michalík.

Na kolik korun pivo vyjde, zatím neví. „Teprve ho budu naceňovat. K mání pak bude zhruba od začátku prosince, momentálně zraje," lákal.

3speciály uvede na trh do konce roku slavkovský pivovar: Slavkovský Russian Imperial Stout 16%, Slavkovský Winter Warmer 16% a Medový ležák 12%.

Vánoční překvapení naopak nečeká Vyškovany. Pivovar Vyškov si například předloni pro zákazníky připravil patnáctistupňový Adventní polotmavý speciál. Měl v sobě i kus exotiky. Letos mají pivaři smůlu. Dočkají se ovšem na jaře.

Ředitel pivovaru Roman Kotolan zatím zůstává tajemný. „Půjde o tradičnější pivo. Neuvaříme ho formou speciálu, vznikne na bázi tradičního ležáku, akorát bude něčím ozvláštněné. Čím, zatím neprozradím," prohlásil Kotolan.