V sobotu to bude zahájení tradiční vánoční výstavy v chomutovském muzeu a adventních oslav v Kadani. V neděli své vánoční stromy rozsvítí Chomutov i Klášterec a nabídnou návštěvníkům bohatý doprovodný program.

VÁNOČNÍ CHOMUTOV UŽ V NEDĚLI

První adventní nedělí začínají Chomutovské Vánoce. Od 9.00 se pro návštěvníky otevírá Vánoční trh se stánky s tradičním vánočním zbožím i občerstvením, nebudou chybět ani vánoční tvořivé dílničky, nebo jízdy zoovláčkem.

Novinku představují vánoční projížďky v kočáře. Od 15.00 bude připraveno pásmo zpívání a hrátek pro celou rodinu. V 17.30 začne vrchol programu, rozsvícení 1. svíce na městském adventním svícnu, rozsvícení vánoční výzdoby města a vánočního stromu. Večerní program zakončí ohňostroj.

KADAŇSKÝ ADVENT OD NÁMĚSTÍ PO KOSTEL

Kadaňský hrad, Františkánský klášter, Mírové náměstí i kostel Povýšení sv. Kříže nabídnou o víkendu bohatý program.

V sobotu od 10 hodin začíná na Mírovém náměstí adventní trh s ukázkou tradičních řemesel, divadelními představeními i strašidelným průvodem čertů Krampus od 13.30. Koho by vystrašili, ten má možnost se jít schovat na Kadaňský hrad a od 14:00 si zde může vyrobit adventní věnec, případně shlédnout výstavu o vánočních tradicích.

Program bude na náměstí dále pokračovat zpěvem a divadlem. V 17.00 se rozsvítí první svíce na adventním věnci a následovat bude ohňostroj a rozsvícení Vánočního stromu.

Celodenní adventní program zakončí Adventus 2016, bohoslužba s tradičními adventními písněmi a žehnáním adventních věnců ve Františkánu od 18 hodin.

VYTVOŘTE SI ADVENTNÍ KALENDÁŘ

Adventní kalendář příjemným způsobem zkracuje čekání na Ježíška. Pro všechny zájemce o tuto pomůcku bude v neděli připravena adventní dílna na Kadaňském hradě, kde si bude možné vyrobit originální závěsný obálkový kalendář.

Veškerý materiál, včetně drobných sladkých obsahů, bude na místě. Akce začíná ve 14 hodin, vstupné činí 20 korun. Dílny se budou konat každou adventní neděli a zájemci si budou moci postupně kromě kalendáře vyrobit i sněhuláka, dřevěné puzzle nebo papírový model na vánoční stůl.

CHOMUTOVSKÉ MUZEUM OPĚT VE VÁNOČNÍM

Již tradiční vánoční výstavu betlémů pořádá Oblastní muzeum v Chomutově. Vystaveny budou tři desítky betlémů z různých materiálů, od historických dřevěných po moderní papírové. Bude možné shlédnout opravdové rarity, například skautský, železniční nebo myslivecký betlém.

Exponáty zapůjčilo několik muzeí, většina betlémů je ale dílem místních autorů. „Vánoční výstavy se těší velké návštěvnické přízni, muzeum se proto snaží do svých sbírek získávat stále nové exponáty, zájem máme především o vyřezávané betlémy od regionálních umělců, letos se nám povedlo získat i sbírku krušnohorských louskáčků, kterou na výstavě představíme úplně poprvé," uvedla kurátorka muzea Milena Bílková.

Dominantu betlémářské sbírky tvoří Fialův pohyblivý betlém, unikátní mechanické dílo s více než čtyřmi stovkami figurek stylizovaných do chomutovských reálií. Muzeum se letos rozhodlo exponát vystavit opravdu zblízka. „Pro návštěvníky byl natočen krátký video spot, který je seznámí nejen s detaily jednotlivých figurek, ale především s fungováním pohyblivého mechanismu, který je jinak návštěvnickému oku skrytý," osvětluje novinku Bílková.

Zahájení výstavy proběhne v sobotu v 10.00 hodin, v kostele sv. Kateřiny a za hudebního doprovodu Loutny české. Program se poté přesune do budovy chomutovské radnice, kde bude umístěna nejen samotná výstava, ale i pohoštění, včetně staročeského vánočního kuby nebo cukroví.

Výstava potrvá až do 8.ledna, otevřeno bude každý den kromě pondělí.

KLÁŠTERECKÝ ADVENT V DUCHU STŘEDOVĚKU I RUČNÍHO TVOŘENÍ

Přenést adventní oslavy do středověkého duchu se rozhodl Klášterec nad Ohří. Od 10 hodin bude na zdejším zámku probíhat dobový středověký jarmark, jehož atmosféru podpoří hudební skupiny Arcus, Innamorata a Trubači, které mají v repertoáru dobovou hudbu.

Pro zájemce o výrobu drobných vánočních ozdob a drobných dárků, především z řad dětí, jsou od 14.00 hodin připraveny adventní dílničky v Galerii Kryt. „Máme připravenou výrobu svíček z vosku, malování na sklo a ještě pár tajných překvapení," uvedla k programu kurátorka galerie Vlasta Fišrová. „Dílničky jsou velmi oblíbené a je o ně hodně zájemců, ale není nutné se předem registrovat, přijít může kdokoli a jsou zdarma," dodala Fišrová. Kromě dílen bude v galerii připravena výstava betlémů a vánočních děl od autorů z kláštereckých mateřských, základních a uměleckých škol, místních patchworkářek i kláštereckých seniorů.

Adventní program bude zakončen na náměstí v 18 hodin, slovy starosty a ohňostrojem.